Noutăți

ARHIVA: 2024
ARHIVA: 2023
ARHIVA: 2022
ARHIVA: 2021
ARHIVA: 2020
ARHIVA: 2019
ARHIVA: 2018

Conferința „Rezervații Geologice din România – Evaluare, Geo-conservare, Interpretare” – câteva concluzii

29.11.2022

GeoEcoMar a organizat, în perioada 24-25 noiembrie 2022, Conferința „Rezervații Geologice din România – Evaluare, Geo-conservare, Interpretare”. Evenimentul a făcut parte din proiectul PN 19 20 05 02 (Valorificarea şi promovarea patrimoniului geologic din România prin elaborarea unei strategii de geo-conservare unitare la nivel național”) și a fost organizat în parteneriat cu Forumul Național al Geo-parcurilor din România și cu Societatea Geologică a României.

Programul conferinței a inclus prezentarea și discutarea Bazei de date a Patrimoniul Geologic din România, care este un produs al Proiectului Nucleu 19 20 05 02, patru sesiuni științifice și masa rotundă „Patrimoniul geologic: De la Declarare la Geo-conservare”.

Masa rotundă s-a concentrat asupra trei teme importante pentru comunitatea științifică – „Strategii de geo-conservare – ce implică?”, „Planuri de acţiune pentru geo-diversitate: cum pot fi implementate?” și „Rolul comunităţii geologice: cum ne implicăm?”. În urma dezbaterilor, participanții au convenit asupra unor linii de acțiune. În primul rând, realizarea unei coaliții pentru geodiversitate, ca organism informal, care să reprezinte vocea geologilor în spațiul public și să fie format din specialiști, asociații, institute și universități. Acest organism ar trebui să aibă rol consultativ în luarea deciziilor legislative care privesc domeniul, cel mai bun exemplu în acest sens fiind proiectul de lege recent, care modifică Ordonanța din 2007 asupra ariilor protejate, în care geodiversitatea nu este deloc prezentă. În al doilea rând, crearea unui consiliu al geodiversităţii, care să fie solicitat de către Minister Mediului în acordarea de avize în cadrul ariilor protejate.

În prezent, în România există mai multe monumente ale naturii şi rezervaţii geologice de importanţă naţională, care au apărut datorită unui efort comun, care a implicat universități, muzee de geologie şi instituţii de cercetare din întreaga ţară. Deşi majoritatea acestor rezervaţii geologice şi paleontologice sunt incluse în reţeaua Natura 2000 de protecţie a biodiversităţii, nu toate beneficiază de măsuri de geo-conservare.

Pin It on Pinterest

Share This
Sari la conținut