Colectiv Mineralogie și Granulometrie
Personal:
- Dr. Ing. Iulian POJAR, CSII
- Dr. Ing. Bogdan ISPAS, CS
- Cătălin GHEABLĂU, ACS
- MSc. Adrian PARTALE, Tehn. I
Activitatea de cercetare specifică acestui departament este reprezentată prin studii specializate în identificarea speciilor minerale, cu precădere asupra celor de densitate mare, precum și determinarea dimensiunilor granulelor minerale.
Analiza mineralogică poate indica aria sursă a sedimentelor prin identificarea asociațiilor de minerale grele. Procesul de separare a mineralelor se poate realiza cu separatorul magnetic sau prin separarea gravitațională în lichid greu. Identificarea mineralelor se realizează la stereomicroscop sau la microscopul polarizant.
Activitatea de laborator constă în analiza granulometrică a probelor de sediment fie prin difractometrie laser, în cazul argilelor și silturilor, fie prin metoda sitării, în cazul nisipurilor și pietrișurilor. În cazul sedimentelor heterogene, care conţin alături de elemente grosiere şi particule de argilă și silt, probele se analizează prin metoda combinată difractometrie – sitare.
Separarea categoriilor (claselor) granulometrice (pietriş, nisip, silt, argilă) şi a fracţiilor din cadrul fiecărei categorii, sunt conforme cu scara logaritmică Udden – Wentworth, completată cu detalierea a trei fracţiuni, la interval de 1Ф, în domeniul argilei.
Aparatura de laborator
Analizor granulometric „Mastersizer 2000E Ver. 5.20” – Malvern;
Mașină de sitat vibratoare „AS 200 Basic” – Retsch;
Set de 6 site Retsch standardizate (63, 125, 250, 500, 1000 și 2000 μm);
Separator magnetic „L2” Franz;
Stereomicroscop „SZ61” Olympus, dotat cu cameră foto;
Stereomicroscop „Stemi 2000 C” Zeiss;
Microscop cu lumină polarizată Zeiss Jena;
Balanță analitică „BP210S” – Sartorius;
Etuvă „UM200” – Memmert