Mare Nigrum

Navă de interes național

Nava de cercetare marină multifuncțională „MARE NIGRUM” reprezintă elementul central al infrastructurii de cercetare marină a României, fiind singura de acest fel la nivel național.

Datorită dotărilor de care dispune, ”Mare Nigrum” ocupă o poziție de vârf la nivelul Mării Negre, fiind inclusă, prin Hotărârea de Guvern Nr.1428/2004, în Lista instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național.

IOSIN Mare Nigrum este inclusă în lista Instalațiilor românești de interes paneuropean. Pentru Comisia Europeană, nava are în prezent statutul de navă de serviciu regională din Marea Neagră, fiind utilizată în numeroase proiecte de cercetare și monitorizare cu finanțare europeană.

Dotări științifice

IOSIN Mare Nigrum are o rază largă de acțiune, putând asigura accesul la nivelul întregului bazin al Mării Negre. Dotările sale tehnice permit realizarea de activități de cercetare diverse  în domeniile geologiei și geofizicii, biologiei și ecologiei marine. 

Instalațiile de punte (macara, portal rabatabil, vinciuri specializate) și suprafața mare a punții principale fac posibilă adaptarea la orice fel de solicitări din partea beneficiarilor. 

Echipamentele moderne de cercetare din structura navei (ex. Batimetrie multibeam, seismo-acustica, magnetometrie, gravimetrie, măsurători de gaze, ROV, CTD, etc) o fac competitivă și  la nivel internațional. Începând cu anul 2004 şi până în prezent, Mare Nigrum a efectuat peste 2400 de expediţii ştiinţifice în Marea Neagră: campanii de explorare în apele naţionale ale României – prospecţiuni geofizice de înaltă rezoluţie (Seismic single channel, Multibeam, Side Sean Sonar) și prospecţiuni geologice (prelevare de probe geologice utilizând carotaj gravitaţional, carotaj sub presiune, multicorer, CTD, box corer), cât și campanii de explorare în apele internaţionale (Bulgaria, Georgia, Ucraina, Turcia).

Principalele sale caracteristici sunt:

  • Dimensiunile navei: L = 82 m, l = 13.6 m, h = 9.55 m, Putere M.P. = 1×2200 cp;
  • Suprafața punții de lucru: 1400 mp;
  • Suprafața destinată laboratoarelor: 200 mp;
  • Capacitatea de încărcare a persoanelor la bord: maxim 50.

Personalul îmbarcat face posibilă realizarea în condiții de maximă securitate a operațiunilor de lansare-recuperare de echipamente. Nava dispune de toate dotările necesare pentru asigurarea vieții și siguranței pe mare (SOLAS), dar si de toate cele necesare protecției mediului marin, conform normelor MARPOL. Activitatea la bord se desfășoară conform Sistemului de siguranță International (ISM), Sistemului de securitate și protecție internațional (ISPS) și Sistemului de asigurare a sănătății, siguranței și mediului (HSE).

Galerie de imagini

Pin It on Pinterest

Share This