Halmyris

Ponton laborator

Pontonul laborator „Halmyris” a intrat în posesia GeoEcoMar în anul 1996, în urma unui transfer fără plată de la Ministerul Apărării Naționale către Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar. El se află acostat în localitatea Murighiol (Uzlina) din județul Tulcea.

Dotări științifice și construcție

Pontonul a fost construit în anul 1951. Structura corpului pontonului este din oțel naval, în sistemul de îmbinări cu nituri. În timpul procesului de transformare a pontonului în laborator (perioada 1996-1998), structura acestuia a devenit una mixtă, ca urmare a folosirii în timpul lucrărilor a procedeului îmbinărilor sudate. În anul 2016 pontonul a fost modernizat integral.

În urma lucrărilor de transformare, Halmyris găzduiește la bord un laborator multifuncțional (biologie, geochimie, geologie) și are în dotare un generator electric și o instalație de aer condiționat.

Pontonul laborator dispune de 14 cabine de locuit cu băi proprii, de o sală multifuncțională (studiu și servit masa), de o bucătărie și de bărci cu motor.

Principalele sale caracteristici sunt:

  • Lungimea: 32 metri;

  • Lățimea: 6,60 metri;

  • Pescajul; 0,60 metri;

  • Deplasamentul: 90 tone.

Galerie de imagini

Pin It on Pinterest

Share This