Noutăți

ARHIVA: 2024
ARHIVA: 2023
ARHIVA: 2022
ARHIVA: 2021
ARHIVA: 2020
ARHIVA: 2019
ARHIVA: 2018

Conferința internațională FLUVIMAR “SISTEME VECHI ȘI ACTUALE MARINE – COSTIERE – DELTAICE – FLUVIALE”

15.10.2020

GeoEcoMar a organizat în perioada 11-14 octombrie 2020, la Murighiol, în Delta Dunării, conferința internațională FLUVIMAR “SISTEME VECHI ȘI ACTUALE MARINE – COSTIERE – DELTAICE – FLUVIALE”. Evenimentul, care s-a desfășurat pe trei pontoane plutitoare, a reunit  34 de participanți  – studenți masteranzi și doctoranzi, cercetători tineri și seniori, precum și cadre didactice de la Universitatea București.

Conferință a fost structurată în patru sesiuni. Prima sesiune, intitulată “Transitional environments: coasts, deltas, lagoons and estuaries under the combined pressure of Climate Change and Human activities”, a fost deschisă de prezentarea infrastructurii de cercetare majoră DANUBIUS-RI, realizată de Directorul General al GeoEcoMar Dr. Adrian Stănică. Alături de cercetătorii români, la această primă sesiune a conferinței, au participat on-line (prin intermediul platformei Microsoft Teams) mai mulți cercetători și profesori de la institute și universități de prestigiu din Europa – Universitatea Catalonia din Spania, Universitatea Stirling din Marea Britanie, Institutul de științe marine ISMAR din Italia, Universitatea Cork din Irlanda și Helmholtz-Zentrum Geesthacht din Germania. A doua sesiune, intitulată “Resurse neconvenționale și convenționale din Marea Neagră – investigații multidisciplinare în Proiectul uBiogas”,  a fost deschisă de Dr. Gabriel Ion, directorul proiectului uBiogas, care a prezentat rezultatele obținute până în prezent în cadrul proiectului. Au urmat alte prezentări ale rezultatelor științifice din proiect, susținute de partenerii  de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” IFIN HH București și (on-line) de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare INCDTIM Cluj-Napoca. Dr. Mihaela Melinte, Directorul Științific al GeoEcoMar, a prezentat studiile legate de reconstituiri de paleo-mediu obținute în cadrul proiectului uBiogas.

Conferința internațională FLUVIMAR a mai cuprins alte două sesiuni de comunicări științifice, care au fost axate pe sisteme depoziționale vechi și pe aspecte paleo-ecologice ale sistemelor depoziționale vechi și recente. Acestea au fost susținute oral de cercetătorii GeoEcoMar din București și Constanța, de cadrele didactice de la Universitatea București invitate, precum și de studenții masteranzi și doctoranzi prezenți. în cadrul conferinței, a avut loc și o aplicație de teren, care a constat în deplasarea cu bărci și șalupe în mai multe lacuri – Uzlina, Isăccel, etc. – , de pe brațul Sf. Gheorghe.

Întrunirea științifică s-a desfășurat cu respectarea tuturor normele de siguranță aflate în vigoare în perioada stării de alertă – în sala de conferințe nu s-au aflat mai mult de 20 de persoane în același timp, iar aplicația de teren, desfășurată în aer liber, a avut loc cu respectarea distanțării fizice.

Pin It on Pinterest

Share This
Sari la conținut