În zilele de 8-9 mai 2019 , la Palatul Parlamentului, a avut loc Conferința ”Dezvoltarea durabilă la Marea Neagră – SUST BLACK”, un eveniment care a lansat ”Declarația de la București” către comunitatea științifică și ”Agenda strategică de cercetare și inovare la Marea Neagră”.
Agenda Strategică de Cercetare și Inovare pentru Marea Neagră identifică și prezintă direcțiile fundamentale, prioritățile și pașii de urmat pentru cunoașterea și înțelegerea proceselor și mecanismelor care guvernează bazinul Mării Negre, identificarea resurselor mării și cum pot fi ele folosite fără afectarea definitivă a calitatății mediului marin. Agenda va fi pusă în practică de către către comunitatea științifică, alături de principalii utilizatori, fie din mediul privat, fie dintre autoritățile locale sau centrale.
Inițiativa aparține unui grup de cercetători din statele riverane, a unor experți din alte state – cu experiență recunoscută, guvernelor și, mai ales Comisiei Europene, care și-a dorit să găsească o echipă de voluntari care să colaboreze pentru stabilirea acestei agende.
Lansarea Agendei Strategice de Cercetare și Inovare pentru Marea Neagră și a Declarației de la București este unul din evenimentele de valoare europeană desfășurate în perioada în care România a preluat Președinția Consiliului Europei. Poziționată în partea inferioară a cursului Dunării și la Marea Neagră, România a fost interesată strategic de consolidarea cooperării în ambele regiuni.
Conferința a reunit toate categoriile majore ale părților interesate, pe lângă comunitățile de cercetare și academice, a reunit actori din toate țările riverane Mării Negre, susținând o conexiune inteligentă între Europa și Asia, urmărind să aducă la viață un ”Drum al Mătăsii” al viitorului. Au fost prezenți factori de decizie politică, cadre universitare, profesioniști, comunități locale, ONG-uri de mediu, oameni de afaceri care au lucrat împreună în cinci sesiuni paralele.
Conferința ”Dezvoltarea durabilă la Marea Neagră – SUST BLACK” a fost un eveniment organizat într-un parteneriat între Comisia Europeană, Miniesterul Cercetării și Inovării, Institutul Geoecomar sub auspiciile Președinției României la Consiliul Europei.