Noutăți

ARHIVA: 2024
ARHIVA: 2023
ARHIVA: 2022
ARHIVA: 2021
ARHIVA: 2020
ARHIVA: 2019
ARHIVA: 2018

Edupedu.ro – Adrian Stănică, directorul Institutului de Geologie și Geoecologie Marină: Putem ucide Marea Neagră foarte rapid, dacă permitem o dezvoltare economică masivă fără să ne uităm la mediu / DOORS, proiectul european de 9 milioane de euro condus de România, care construiește un sistem cu toate datele științifice despre Marea Neagră și potențialul pentru energii regenerabile

23.04.2024

Cercetătorii în geoecologie marină din România lucrează, alături de oamenii de știință din alte 14 state, pentru a aduna și armoniza toate datele științifice existente cu privire la Marea Neagră. Date care să fie deschise tuturor utilizatorilor, cu informații despre calitatea apei, dinamica apelor în Marea Neagră, impactul asupra țărmului, potențialul pentru energii regenerabile, potențialul vântului, a declarat pentru Edupedu.ro directorul Institutului Național de Geologie și Geoecologie Marină din România (GeoEcoMar), Adrian Stănică.Datele fac parte din proiectul de cercetare DOORS (Developing Optimal and Open Research Support for the Black Sea), proiect european în valoare de 9 milioane de euro, finanțat prin Programul Cadru Orizont 2020 al Comisiei Europene.
„Dacă permitem o dezvoltare economică masivă fără să ne uităm la mediu, putem ucide Marea Neagră foarte rapid. Deci riscul potențial e uriaș, dacă începem să dezvoltăm fără să ne uităm la starea ecosistemului. Starea acestuia e un pic mai bună [decât în urmă cu 20 de ani – N.Red.], dar tot este foarte fragilă. Recăderea poate fi rapidă dacă nu avem un control permanent asupra resurselor“, a declarat pentru Edupedu.ro directorul general al Institutului Național de Geologie și Geoecologie Marină din România, Adrian Stănică.

Pin It on Pinterest

Share This