Noutăți

ARHIVA: 2024
ARHIVA: 2023
ARHIVA: 2022
ARHIVA: 2021
ARHIVA: 2020
ARHIVA: 2019
ARHIVA: 2018

Edupedu.ro – GeoEcoMar – Ce înseamnă să faci cercetare? Povestea a 5 tineri cercetători din cel mai mare proiect care studiază sistemele Fluviu-Deltă-Mare din Europa

31.01.2019

România, prin Institutul GeoEcoMar, este coordonatoarea fazei pregătitoare a primului proiect european care va studia integrat sistemul fluviu-deltă-mare. Ce face concret țara noastră în cadrul infrastructurii DANUBIUS-RI? Odată cu construcția „laboratorului viu” Delta Dunării, prin proiectul suport DANS, “vor fi amplasați senzori pe brațele principale, pe brațele secundare, în lacuri, în lagunele terminale cum e Musura sau Sahalin”, pentru a măsura ce efecte au barajele, dincolo de ceea ce pentru toți este cunoscut ca “dispariția plajelor”, a explicat pentru Edupedu.ro cercetătoarea Adriana Constantinescu una dintre direcțiile de cercetare.

Proiectul DANS facilitează dezvoltarea unor noi direcții de cercetare în România cum ar fi analiza microplasticelor din medii naturale. Ce legătură au bucățile invizibile de plastic din mediu cu viața noastră de zi cu zi? “Fauna acvatică, de exemplu peștii, mănâncă particulele acestea de plastic, care seamănă cu hrana lor obișnuită. Astfel, peștii respectivi pot să ajungă la noi în farfurie cu tot cu microplastice”, a declarat pentru Edupedu.ro specialistul în mineralogie și sedimentologie Iulian Pojar.Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină GeoEcoMar este locul unde am găsit-o și pe Roberta Castellano, tânără cercetătoare de origine italiană. A venit în România atrasă de experiențele colegilor săi de la Universitatea Politehnică din Bari care au avut stagii de pregătire prin intermediul unor burse Erasmus. “Colegii mei mi-au spus că prin intermediul acestor stagii de pregătire au reușit să înțeleagă noțiunile teoretice învățate în facultate. Știți că la Universitate e doar teorie, iar aici ai șansa să mergi pe teren și să înțelegi, să faci tu măsurătorile”, a explicat pentru Edupedu.ro Roberta Castellano.

  • Edupedu.ro a vorbit cu 5 dintre cei mai tineri cercetători din GeoEcoMar, toți implicați în proiectul DANS, componenta românească a celui mai important proiect paneuropean de infrastructuri de cercetare DANUBIUS-RI, aflat în aceeași categorie de importanță ca ELI (Laserul de la Măgurele). Am aflat tot atâtea istorii de viață și de devenire profesională. Cum se fac primii pași în cercetare.
  • Articolul apărut pe 31 ianuarie 2019 a fost tradus integral în limba engleză și republicat de Edupedu la data de 2 aprilie 2019 sub titlul ”GeoEcoMar – The Tale of Five Young Researchers”. Acesta este materialul video care a însoțit articolul, cu subtitrare în limba engleză.
https://youtu.be/-uyLV2rWXKg

Articolul Edupedu.ro a făcut parte din campania de presă a proiectului DANS.

https://www.edupedu.ro/video-geoecomar-the-tale-of-five-young-researchers/

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This