Noutăți

ARHIVA: 2024
ARHIVA: 2023
ARHIVA: 2022
ARHIVA: 2021
ARHIVA: 2020
ARHIVA: 2019
ARHIVA: 2018

NATIONAL GEOGRAPHIC: Marea Neagră, conectând continente și civilizații

17.05.2021

Autor: Elena Drăghici

Cum putem ajunge să înțelegem care sunt procesele care se petrec în Marea Neagră.

Prof. Adrian Stănică, INCD GeoEcoMar

Unește Europa cu Asia. Este puntea de legătură între Orient și Occident, un bazin maritim cu compoziție și evoluție foarte complicate. Are caracteristici unice la nivelul Oceanului Planetar: este sub influența unor mari sisteme hidrografice, mult mai extinse decât marea însăși. Salinitatea sa medie este jumătate din cea a Oceanului Planetar. Iar cea mai mare parte, de la mai puțin de 200 de metri de suprafață până în partea sa abisală, la peste 2.200 de metri adâncime, este lipsită de oxigen.

Lipsa oxigenului din cea mai mare parte a bazinului este cauzată de evoluția sa în timpul geologic recent. Iar această caracteristică, a mediului marin lipsit de oxigen, ne ajută să înțelegem modul în care s-au format marile zăcăminte de petrol și gaze în istoria planetei noastre. Adăpostește specii rare, unele care au rezistat sute de milioane de ani, multe dintre ele fiind acum pe cale de dispariție. A înlesnit dezvoltarea civilizației umane pe malurile ei încă de la începuturile sale.

Rămâne însă o mare prea puțin studiată și cel mai greu este să găsim răspunsul la întrebarea: „Cum putem ajunge să înțelegem care sunt procesele care se petrec în Marea Neagră?”

Foto: GeoEcoMar

Plecând de la premisa că omenirea cunoaște în prezent mult mai bine suprafața planetei Marte decât adâncurile Oceanului Planetar, eforturile de studiere a mediului marin necesită un efort susținut, pe care trebuie să îl depună cercetători și specialiști din toate domeniile cunoașterii. Mai mult, marea este a noastră, a tuturor, de aceea cercetările marine trebuie să aducă împreună experți din țări diferite, cu experiențe în domenii diferite.

Iar succesul pentru înțelegerea detaliată a Mării Negre și a proceselor care o controlează poate veni doar prin interdisciplinaritate și lucrul în comun al cercetătorilor din regiune, dar și al persoanelor experimentate din alte bazine maritime. Acum aproape un deceniu, mai mulți specialiști din statele riverane Mării Negre, cu sprijinul Comisiei Europene (directoratele generale pentru cercetare-inovare și pentru afaceri maritime), au început să lucreze ca să pună la punct o Agendă Strategică pentru Cercetare-Inovare la Marea Neagră.

Foto: GeoEcoMar

Scopul acestui document este studierea sistematică a caracteristicilor și proceselor bazinului marin, găsirea de soluții prin care Marea Neagră să devină o mare sănătoasă și productivă la orizontul anului 2030, educarea comunităților de pe țărmurile Mării Negre pentru a proteja și promova resursele marine. Documentul mai urmărește și să susțină punerea la punct a unui sistem de supraveghere complex, care să ne informeze permanent despre posibilele situații de criză ecologică și să le poată rezolva în mod eficient. Cum rezultatele cercetării științifice trebuie puse în slujba societății, Agenda Strategică urmărea și să promoveze dezvoltarea de noi afaceri inovative, care să aducă cea de-a patra revoluție științifică în slujba „economiei albastre”.

Iar acest document, Agenda Strategică de Cercetare-Inovare la Marea Neagră, care a fost lansat la București în timpul Președinției Consiliului UE a României, în mai 2019, este în prezent revizuit și adaptat la necesitățile fiecărui stat riveran al Mării Negre, prin proiectul Black Sea CONNECT, finanțat de către Comisia Europeană prin Programul Cadru Orizont 2020 (Directoratul General Cercetare-Inovare) și coordonat de METU (Turcia). Prin acest proiect, cele mai importante inițiative ale cercetării marine din Europa și din alte zone ale lumii sunt deschise comunității științifice din zona Mării Negre, iar exemplele de bune practici stabilite deja în regiune sunt prezentate colegilor din alte zone ale lumii. Prin Black Sea CONNECT, un rol important este acordat viitoarei generații de specialiști în domeniul mării, dar și oamenilor obișnuiți, care trebuie să fie mai bine informați cu privire la problemele și oportunitățile din Marea Neagră. De aceea, mai mulți tineri din fiecare dintre statele riverane au fost selectați spre a fi instruiți să devină adevărați „Ambasadori ai Mării Negre”. Ideile rezultate din acest proiect vor fi continuate în alte două proiecte majore, finanțate tot de către Comisia Europeană: DOORS și BRIDGE. În toate aceste proiecte un rol major îl au două institute naționale de profil din România, GeoEcoMar și Institutul de Cercetări Marine „Grigore Antipa”.

https://www.natgeo.ro/articole/romania/explorari-ro/38336-marea-neagra-conectand-continente-si-civilizatii?fbclid=IwAR1Em_5vscVB5McvyYBElsDayrcPh8ewwfJG-CzelzubekWbb0JKO1oBJkQ

Pin It on Pinterest

Share This
Sari la conținut