Noutăți

ARHIVA: 2024
ARHIVA: 2023
ARHIVA: 2022
ARHIVA: 2021
ARHIVA: 2020
ARHIVA: 2019
ARHIVA: 2018

NEWS.RO – Infrastructură de cercetare pentru managementul performant al sistemelor fluviu – mare, lansată la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi

03.07.2018

O infrastructură de cercetare dedicată ştiinţei interdisciplinare de excelenţă, care va sprijini managementul performant al sistemelor fluviu – mare, a fost lansată la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

La Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi a avut loc conferinţa de lansare a proiectului DANS – sau DANUBIUS-RI Support – , proiect finanţat de către Ministerul Cercetării şi Inovării şi care pregăteşte participarea naţională pentru viitoarea infrastructură de cercetare distribuită pan-europeană, DANUBIUS-RI (Centrul Internaţional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu-Mare). DANUBIUS-RI va fi o infrastructură de cercetare dedicată ştiinţei interdisciplinare de excelenţă, care va sprijini managementul performant al sistemelor fluviu – mare, oferind astfel posibile soluţii unor probleme stringente cu care se confruntă omenirea. Din anul 2016, DANUBIUS-RI  a fost primit pe foaia de parcurs ESFRI (Forumul Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare).

Conferinţa a fost destinată prezentărilor aspectelor legate de DANUBIUS-RI şi de componentele româneşti ale acestuia. Coordonatoarea DANS, dr. Manuela Sidoroff (director general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice Bucureşti), a vorbit despre punerea în practică a contribuţiei româneşti la DANUBIUS – RI. Dr. Adrian Stănică (director general al  Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geologie Marină – GeoEcoMar si coordonatorul proiectului DANUBIUS – RI) s-a concentrat asupra Centrului Internaţional de Studii Avansate pentru Sistemele Fluviu – Mare, ca proiect de infrastructură de cercetare europeană distribuită pentru cercetări interdisciplinare în sisteme fluviu – mare de pe Roadmap ESFRI. Academicianul Nicolae Panin a facut un scurt istoric al iniţiativei româneşti dedicată studierii interdisciplinare a sistemelor fluviu – mare. Discuţiile au continuat cu aspectele tehnice ale proiectului – Hub-ul de la Murighiol, nucleul central al infrastructurii distribuite DANUBIUS – RI, Supersite-ul Delta Dunării şi Centrul de Date din Galaţi. Una din temele centrale aduse în discuţie a fost aceea a viitoarei colaborări instituţionale cu autorităţile locale din zona gestionată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Prin implementarea sa, DANUBIUS – RI va aduce Delta Dunării în prim planul comunităţii ştiinţifice internaţionale şi va susţine dezvoltarea economiei bazată pe cunoaştere.

Din consorţiul responsabil de proiect fac parte: Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice Bucureşti (INCDSB), Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare ”Delta Dunării”, Universitatea ”Dunărea de jos” din Galaţi şi Institutul de Geodinamică ”Sabba Ştefănescu” din cadrul Academiei Române.

DANUBIUS-RI este susţinut şi de zece state europene şi va avea componente în Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Austria şi Ungaria.

Pin It on Pinterest

Share This
Sari la conținut