Noutăți

ARHIVA: 2024
ARHIVA: 2023
ARHIVA: 2022
ARHIVA: 2021
ARHIVA: 2020
ARHIVA: 2019
ARHIVA: 2018

NEWS.RO – Infrastructură de cercetare pentru managementul performant al sistemelor fluviu – mare, lansată la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi

03.07.2018

O infrastructură de cercetare dedicată ştiinţei interdisciplinare de excelenţă, care va sprijini managementul performant al sistemelor fluviu – mare, a fost lansată la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

La Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi a avut loc conferinţa de lansare a proiectului DANS – sau DANUBIUS-RI Support – , proiect finanţat de către Ministerul Cercetării şi Inovării şi care pregăteşte participarea naţională pentru viitoarea infrastructură de cercetare distribuită pan-europeană, DANUBIUS-RI (Centrul Internaţional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu-Mare). DANUBIUS-RI va fi o infrastructură de cercetare dedicată ştiinţei interdisciplinare de excelenţă, care va sprijini managementul performant al sistemelor fluviu – mare, oferind astfel posibile soluţii unor probleme stringente cu care se confruntă omenirea. Din anul 2016, DANUBIUS-RI  a fost primit pe foaia de parcurs ESFRI (Forumul Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare).

Conferinţa a fost destinată prezentărilor aspectelor legate de DANUBIUS-RI şi de componentele româneşti ale acestuia. Coordonatoarea DANS, dr. Manuela Sidoroff (director general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice Bucureşti), a vorbit despre punerea în practică a contribuţiei româneşti la DANUBIUS – RI. Dr. Adrian Stănică (director general al  Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geologie Marină – GeoEcoMar si coordonatorul proiectului DANUBIUS – RI) s-a concentrat asupra Centrului Internaţional de Studii Avansate pentru Sistemele Fluviu – Mare, ca proiect de infrastructură de cercetare europeană distribuită pentru cercetări interdisciplinare în sisteme fluviu – mare de pe Roadmap ESFRI. Academicianul Nicolae Panin a facut un scurt istoric al iniţiativei româneşti dedicată studierii interdisciplinare a sistemelor fluviu – mare. Discuţiile au continuat cu aspectele tehnice ale proiectului – Hub-ul de la Murighiol, nucleul central al infrastructurii distribuite DANUBIUS – RI, Supersite-ul Delta Dunării şi Centrul de Date din Galaţi. Una din temele centrale aduse în discuţie a fost aceea a viitoarei colaborări instituţionale cu autorităţile locale din zona gestionată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Prin implementarea sa, DANUBIUS – RI va aduce Delta Dunării în prim planul comunităţii ştiinţifice internaţionale şi va susţine dezvoltarea economiei bazată pe cunoaştere.

Din consorţiul responsabil de proiect fac parte: Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice Bucureşti (INCDSB), Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare ”Delta Dunării”, Universitatea ”Dunărea de jos” din Galaţi şi Institutul de Geodinamică ”Sabba Ştefănescu” din cadrul Academiei Române.

DANUBIUS-RI este susţinut şi de zece state europene şi va avea componente în Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Austria şi Ungaria.

Pin It on Pinterest

Share This