Noutăți

ARHIVA: 2024
ARHIVA: 2023
ARHIVA: 2022
ARHIVA: 2021
ARHIVA: 2020
ARHIVA: 2019
ARHIVA: 2018

OCEANROC – Un nou proiect de cercetare exploratorie realizat de GeoEcoMar

09.02.2021

La începutul anului 2021, GeoEcoMar a demarat un nou proiect de cercetare exploratorie PN III-PCE dedicat studiului ocurenței spațiale și temporale în Carpații României a Evenimentelor Anoxice Oceanice din Cretacicul mediu și corelarea lor cu alte regiuni din Tethys, proiect finanțat prin UEFISCDI.

OCEANROC va dura trei ani și se va concentra asupra distribuției spațiale și temporale a Evenimentelor Anoxice Oceanice (EAO) în Carpații României și corelării acestora cu succesiunile de vârste similare care conțin EAO din Domeniul Tethys. Obiectivul principal este identificarea evenimentului EAO1a (de la limita Barremian – Aptian) și EAO2 (la limita Cenomanian – Turonian). Succesiunile vor fi de asemenea investigate pentru a fi identificată existenta unor sub-evenimente anoxice oceanice, EAO1b, EAO1c si EAO1d, distribuite în intervalul Aptian – Albian.

Cercetările vor presupune investigații de teren, în cadrul cărora vor fi selectate anumite succesiuni reprezentative, care vor fi ulterior descrise din punct de vedere litologic / sedimentologic.

Șisturi negre în Valea Streiu (Putna, Vrancea), Foto credit Gabriel Ion, 2020

Succesiunile vor fi detaliate, probate și analizate chemostratigrapfic (cu izotopi 13C si 18O), micropaleontologic, mineralogic, dar și din punct de vedere al paleo-magnetismului. Aceste studii vor evidenția distribuția spațială a EOA în Carpații României. Pentru analiza distribuției temporale, vor fi făcute analize ciclostratigrafice,  care vor permite evidențierea distribuției temporale a EAO în Carpații Orientali și Meridionali. OCEANROC urmărește și corelarea Evenimentelor Anoxice Oceanice identificate în Carpații României cu cele din alte regiuni ale Domeniului Tethys, în special cu acelea din arealele carpatice și alpine.

Proiectul își propune realizarea unor reconstituiri paleoclimatice și paleogeografice. De asemenea, el vizează să compare anoxicitatea ridicată la nivelul Oceanului Planetar de acum 100 milioane de ani și cea din cel mai mare bazin marin anoxic din prezent, Marea Neagră. Directorul de proiect este Directorul Științific al GeoEcoMar – Mihaela Melinte-Dobrinescu.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This