Noutăți

ARHIVA: 2024
ARHIVA: 2023
ARHIVA: 2022
ARHIVA: 2021
ARHIVA: 2020
ARHIVA: 2019
ARHIVA: 2018

PALLAS ATHENA – One Ocean Summit: soluții practice pentru conservarea și restaurarea ecosistemelor marine

22.02.2022

„Oceanul face posibilă viața pe pământ, produce mai mult de jumătate din oxigenul pe care îl respirăm, dar acum chiar și acesta este în pericol. Oceanul și clima sunt legate în chip indisolubil. Sunt practic unul și același lucru”, a declarat John Kerry, Emisarul special pentru climă al președintelui SUA, în prima a zi a summit-ului One Ocean, organizat în perioada 9 – 11 februarie la Brest, în Franța. Cu cuvinte cumpănite cu grijă, afirmația lui John Kerry transmite un adevăr științific de necontestat, dar și o emoție – îngrijorarea pentru sănătatea oceanului planetar.”

„„La Brest s-a discutat despre motivele pentru care e important să studiem științele mării, despre relevanța studierii modificărilor suferite de climă și despre impactul modificării climei asupra oceanelor”, spune, la câteva zile după încheierea summit-ului, cercetătorul Adrian Stănică, Directorul general al GeoEcoMar, care a participat la dezbaterea OneOceanScience. „E important să ne amintim că, atunci când vorbim despre oceane, vorbim despre oceanul planetar, de la zonele cele mai adânci până la cele de coastă și la gurile râurilor în sus, despre tot ce însemnă hidrosfera pe Pământ, despre zonele ecuatoriale și despre zona polară”, adaugă Stănică. Fiecare participant, spune el, a fost invitat să prezinte o anumită tematică din domeniul cercetării marine,  să explice un proces foarte important în care, fără cercetare, nu pot fi făcute progrese, să spună de ce acel proces este important, ce trebuie studiat, care este impactul modificărilor climatice și cel al presiunilor exercitate de om. „Eu am prezentat infrastructura de cercetare DANUBIUS-RI, dar au fost multe alte prezentări, cu subiecte extrem de interesante, care au acoperit o parte din fațetele cercetării marine – despre importanța studierii micro-plasticelor, despre metodele revoluționare de cercetare în domeniul microbiologiei marine (o prezentare făcută de colegii din SUA) sau despre cum monitorizăm topirea ghețarilor (o prezentare extrem de interesantă a unui cercetător de la Universitatea din Singapore)”, precizează cercetătorul.”

Articolul poate fi citit în întregime la – https://pallasathena.ro/one-ocean-summit-solutii-practice-pentru-conservarea-si-restaurarea-ecosistemelor-marine/?fbclid=IwAR21zxwSXvRz_vfOGLS-vUSbnSbqxO7gKR-xOgbPpEhhZyR6DEteOf7b3cI

Pin It on Pinterest

Share This