Institutul bucureștean GeoEcoMar de cercetări în domeniul geologiei și geoecologiei marine organizează o conferință dedicată proiectului cu tema „Viitorul Mării Negre – știință, prosperitate și oameni”.
La conferință vor fi abordate subiecte precum evoluția așa numitei „economii albastre” (a mărilor și oceanelor), crearea unui ”geamăn digital” al Mării Negre, formarea profesională a celor ce prezintă în fața autorităților impactul pe care mările lumii o au asupra vieții și bunăstării oamenilor, susținerea factorilor decidenți pentru un mediu marin sănătos și productiv.
Într-un interviu pentru Radio România Actualități, directorul institutului GeoEcoMar Adrian Stănică spune că Marea Neagră a fost foarte aproape de un scenariu sumbru în care ar fi putut deveni o mare „lipsită de viață”. A intervenit însă hazardul istoric și Marea Neagră, așa cum o știm, a trecut peste acest moment dificil – însă amenințările la adresa ei nu au dispărut. De aceea, afirmă Adrian Stănică, e important ca oamenii să fie instruiți pentru a nu mai ajunge în situații de criză similare.