Noutăți

ARHIVA: 2025
ARHIVA: 2024
ARHIVA: 2023
ARHIVA: 2022
ARHIVA: 2021
ARHIVA: 2020
ARHIVA: 2019
ARHIVA: 2018

Școala europeană de Ostracode la GeoEcoMar

16.05.2025

Cea de-a 10-a ediție a Școlii europene de Ostracode (ESO10) a avut loc la București, România, în perioada 12 – 16 mai 2025 și a fost găzduită de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar.

Școala ESO10 a fost concepută pentru a oferi cercetătorilor aflați la început de carieră (studenți la master, doctoranzi și post-doctoranzi), cât și profesioniștilor din domeniu o introducere exhaustivă în ostracode. Tematica a acoperit domeniile cheie, inclusiv taxonomia, (paleo)ecologia, biodiversitatea, istoria geologică și biostratigrafia aplicată a ostracodelor. O atenție deosebită a fost acordată relevanței ostracodei în micropaleontologie, paleoceanografie, paleoclimatologie, biologie și științe ale mediului.

Cursul s-a concentrat atât pe concepte teoretice, cât și pe metodologii practice, abordând sistematica, aplicațiile bio-stratigrafice, interpretarea ecologică și istoria vieții ostracodelor. Istoria lor evolutivă se întinde de la Paleozoic până la Holocen, le fiind prezente și în fauna modernă. Instruirea practică a fost, ca de fiecare dată, o componentă centrală a Școlii, cu studii de caz din mediul marin și continental, cât și sesiuni de laborator privind identificarea, pregătirea, documentarea și analiza specimenelor de ostracode.

ESO10 a fost organizată de Prof. Dr. Peter Frenzel (Universitatea din Jena, Germania) și PD Dr. Renate Matzke-Karasz (LMU München, Germania). Sesiunile de formare au fost susținute de următorul grup de experți: Dr. Andrei Briceag, GeoEcoMar (România), Prof. Dr. Marie-Beatrice Forel, Muséum Național d’Histoire naturelle, Paris (Franța), Prof. Dr. Peter Frenzel, University of Jena (Germania), Dr. Björn Holstein, IntegBiostrat, Wedemark (Germania), PD Dr. Renate Matzke-Karasz, LMU München (Germania), Dr. Ilaria Mazzini, CNR-IGAG, Monterotondo (Italia), Prof. Dr. Steffen Mischke, University of Iceland (Islanda), Dr. Anna Pint, University of Jena, (Germania), MSc Olga Schmitz, MPI-GEA, Jena (Germania), Prof. Dr. Marius Stoica, University of Bucharest (România), Dr. Anton Waltschew, Nuremberg (Germania) și Dr. Bianca Pavel, GeoEcoMar (România).

ESO10 continuă cu succes tradiția care promovează schimbul de cunoștințe și dezvoltarea abilităților în cercetarea ostracodelor, oferind în același timp oportunități pentru crearea de rețele în cadrul comunității micropaleontologice europene.

Pin It on Pinterest

Share This
Sari la conținut