Noutăți

ARHIVA: 2024
ARHIVA: 2023
ARHIVA: 2022
ARHIVA: 2021
ARHIVA: 2020
ARHIVA: 2019
ARHIVA: 2018

Viața liberă Galați – DANS: Ce va face Hub-ul de la Murighiol, cel mai mare și mai complex laborator de studiere a vieții din România

22.01.2019

Creierul proiectului DANUBIUS-RI va fi la Murighiol, în Delta Dunării. Acesta va fi un nucleu central  (hub) care va conține clădirea administrativă a DANUBIUS-RI, birouri pentru managerii și cercetătorii implicați în proiect, dar și săli de lectură sau de întâlniri, săli de conferințe, o bibliotecă, un centru IT local și facilități de stocare, potrivit portalului oficial. Centrul de la Murighiol va putea, de asemenea, să acorde cazare oamenilor de știință, cercetătorilor și personalului administrativ și tehnic, precum și studenților sau vizitatorilor.

Directorul General și staff-ul proiectului DANUBIUS ERIC vor avea sediul în Hub. Clădirea va fi la nivelul celor mai noi standarde verzi în domeniul construcțiilor, din punctul de vedere al managementului apelor, energiei și apelor uzate, urmând a folosi energie solară și hidrotermală.

Hub-ul va avea de asemenea și o amplă bază științifică, educațională, inclusiv capacitatea de a găzdui laboratoarele pentru Supersite-ul Delta Dunării și facilitarea accesului către partea inferioară a Deltei Dunării și Marea Neagră. Va deveni un furnizor acreditat de servicii pentru Noduri.

Iată cum va arăta Laboratorul de la Murighiol, din Delta Dunării, aflat acum în construcție – https://youtu.be/Y5wIvMyZ3wI

  • În valoare de 230 de milioane de euro, infrastructura de cercetare paneuropeană DANUBIUS-RI reunește 11 țări europene pe care România le coordonează și are ca termen de dezvoltare anul 2026.
  • Componenta românească a DANUBIUS – RI, numită DANS, pregătește construcția celui mai mare laborator românesc de studiere a mediului și a vieții, la Murighiol, în Delta Dunării. Din proiectul DANS fac parte și Supersite-ul Delta Dunării și Centrul de Date Galați.
  • În ceea ce privește componenta din România, primele estimări sunt de 100 de milioane construcția și costuri de întreținere de minim 10% pe an.

https://www.viata-libera.ro/actual/119896-dans-ce-va-face-hub-ul-de-la-murighiol-cel-mai-mare-si-mai-complex-laborator-de-studiere-a-vietii-din-romania/

Articolul din publicația Viața liberă Galați a făcut parte din campania de presă a proiectului DANS. Același conținut poate fi regăsit și în următoarele publicații, toate implicate în campania de presă DANS:

CURIERUL NAȚIONAL –

Telegraf Online – https://www.telegrafonline.ro/ce-va-face-hubul-de-la-murighiol-cel-mai-mare-si-mai-complex-laborator-de-studiere-a-vietii-din-romania/

Observator,ro

Pin It on Pinterest

Share This