Proiecte
DOORS – Crearea unui Sistem de Sprijin de tip Open Access pentru Cercetarea marină din Marea Neagră

Responsabil: | Prof. Adrian Stănică, CS I |
Coordonator: | Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar |
Beneficiar: | GeoEcoMar |
Finanțator: | Comisia Europeană |
Schema de finanțare: | H2020, Grant Agreement: 101000518 |
Durata: | 48 de luni |
Data începerii: | 01.06.2021 |
Data finalizării: | 31.05.2025 |
DOORS – Crearea unui Sistem de Sprijin de tip Open Access pentru Cercetarea marină din Marea Neagră
Proiectul DOORS are ca scop punerea în aplicare a Agendei Strategice de Cercetare – Inovare la Marea Neagră. DOORS urmărește refacerea și protecția ecosistemelor naturale specifice ale Mării Negre, dar și punerea în valoare în mod rațional a resurselor acesteia. Proiectul dorește să susțină o mai bună conexiune între cercetarea științifică, politicile de mediu și industrie, precum și informarea publicului larg cu privire la problematica specifică Mării Negre . DOORS oferă un cadrul ambițios pentru a depăși barierele din calea promovării agendei Economiei Albastre și reunește eforturile de monitorizare fragmentate existente, furnizează o capacitate de observare de ultimă generație, implică părțile interesate prin abordări participative și stabilește un cadru armonizat de consolidare a capacităților. Aceste rezultate maximizează beneficiile tuturor comunităților de la Marea Neagră pentru a promova creșterea afacerilor, pentru a avea părți interesate bine informate și cetățeni educați. DOORS este susținut de co-dezvoltarea și co-crearea acțiunii de cercetare și inovare cu actori-cheie din toată regiunea Mării Negre, creând astfel încredere și înțelegere reciprocă.
Obiectivul principal al proiectului DOORS este operaționalizarea Agendei Strategice de Cercetare – Inovare la Marea Neagră, ca sprijin pentru implementarea cu succes a principiilor Creșterii Albastre și susținerea atingerii scopului de a avea o Mare Neagră Productivă și Sănătoasă până în 2030, prin intermediul a trei mari programe cheie:
- Crearea unui Sistem al Sistemelor (SoS): Platformă informatică ce grupează informațiile despre Marea Neagră obținute din măsurători directe, satelitare și integrarea lor cu date din modelări matematice. Scopul SoS este să ofere acces liber la informații privind procesele fizice, gelogice, hidrologice, biologice, ecologice care au loc în Marea Neagră.
- Dezvoltarea Acceleratorului Creșterii Albastre (BGA): Identificarea sectoarelor economice cu potential de inovare din domeniul Economiei Albastre, susținerea antreprenorilor în această direcție.
- Aplicarea Programului de Transfer de Cunoaștere și Instruire (KTT) : Educare și instruire în legătură cu problematica Mării Negre. Promovarea dialogului între diversele categorii de actori cheie, pentru a promova o cultură a deschiderii și a bunelor practici.
DOORS are 4 obiective specifice:
- Obiectiv 1: Armonizarea metodologiilor de achiziție, prelucrare și stocare de date științifice, condiție esențială a coordonării activităților de studiere a bazinului Mării Negre. Metodologii compatibile de măsurători, probări, analize și modelări bazate pe cele mai bune practici din zona Mării Negre și din lume. Aceste metodologii compatibile vor permite statelor riverane să poată aplica principiile FAIR (date accesibile, care prezintă în mod transparent modalitatea în care au fost obținute și permit și reutilizarea lor) pentru toate datele care vor fi obținute din studierea Mării Negre. Metodologiile și datele compatibile vor permite crearea unui ”Sistem al Sistemelor, care va sprijini intervențiile politice și va facilita implementarea Creșterii Albastre la scară de bazin.
- Obiectivul 2: Integrarea studiilor interdisciplinare cu scopul de a înțelege impactul intervențiilor umane și al modificărilor climatice asupra dinamicii Mării Negre. Va fi obținut prin crearea Sistemului Sistemelor (SoS) pentru Marea Neagră – un sistem informatic care va permite integrarea tuturor cunoștințelor existente din toate domeniile, date obținute de la măsurători in situ, imagini satelitare, analize de laborator și simulări numerice matematice. Accesul la datele SoS va fi deschis și va susține cunoașterea compoziției și proceselor din Marea Neagră, de la gurile de vărsare ale fluviilor până în zona abisală.
- Obiectiv 3: Estimarea serviciilor ecosistemice specifice Mării Negre și al potențialului sectoarelor de Creștere Albastră și susținere în dezvoltarea antreprenoriatului. DOORS va crea un Accelerator al Creșterii Albastre (BGA), care va promova oportunitățile de afaceri sustenabile în domeniile Economiei Albastre. BGA va promova sinergiile, va organiza cursuri de instruire și va facilita accesul informațiilor pentru investitori, astfel încât să susțină creșterea economică sustenabilă și crearea de noi locuri de muncă. Accentul va fi pus pe sectoare emergente, precum maricultura, energiile regenerabile offshore și biotehnologiile marine.
- Obiectiv 4: Aducerea Ecosistemelor Mării Negre mai aproape de societate. DOORS va contribui la creșterea gradului de conștientizare legat de ecosistemele Mării Negre printr-un program de Transfer de Cunoaștere și Instruire (KTT). Programul de Transfer de Cunoaștere și Instruire va crea mecanisme care vor permite educația, sprijini schimbul și utilizarea informațiilor științifice și va crea oportunități pentru implicarea actorilor cheie în dezvoltarea și implementarea produselor proiectului.