Proiecte

LandSeaLot – Interfața uscat-mare: Să observăm împreună!

Acronim: LandSeaLot
Responsabil: Prof. Adrian Stănică, CS II
Coordonator: STICHTING DELTARES (Olanda)
Beneficiar: GeoEcoMar
Finanțator: Uniunea Europeană
Schema de finanțare: Horizon Europe Framework Programme for Research and Innovation, Grant agreement no. 101134575
Durata: 48 de luni
Data începerii: 01.02.2024
Data finalizării: 31.01.2028

LandSeaLot – Interfața uscat-mare: Să observăm împreună!

Acronim: LandSeaLot

LandSeaLot este un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Horizon Europe. Proiectul urmărește atingerea obiectivelor misiunii UE “Restaurarea Oceanului și Apelor noastre până în 2030” (“Restore our Ocean and Waters by 2030”) și ale Pactului Verde European (EU Green Deal) şi dorește să susțină o mai bună conexiune între comunitățile științifice din diverse domenii care studiază zona de tranziție uscat-mare, pentru a dezvolta împreună o strategie de observare integrată, optimizată și robustă a acestei zone.

LandSeaLot va conecta măsurătorile in situ, observațiile satelitare și modelele numerice, pentru a veni în sprijinul comunităților ştiințifice, administrațiilor locale şi regionale, Economiei Albastre, cetățenilor, dar și inițiativelor pan-europene precum Copernicus, ESA, EEA, GEOSS, EMODnet și Digital Twin of the Ocean (DTO) al Europei. Va evalua lacunele actuale în privința datelor și acoperirii teritoriale, precum și nevoile comunităților interesate, cu scopul de a construi o strategie comună de observare a interfeței uscat-mare și un plan de implementare al acestei strategii. În acelaşi timp, LandSeaLot urmăreşte îmbunătățirea capacităților de măsurare in situ și de observație satelitară, precum și a modelării numerice, cu scopul de a diminua discrepanțele dintre modele și măsurători. Capacitatea de observa zona de tranziție uscat-mare va fi îmbunătățită şi cu sprijinul cetățenilor, prin utilizarea de senzori low-cost.

Senzorii low-cost selectați vor fi testați în Laboratoarele de Integrare împreună cu tehnici îmbunătățite și integrate de măsurare in situ și de observație satelitară, precum și cu rezultate ale modelelor numerice. Laboratoare de Integrare LandSeaLot au fost stabilite in sectoare-cheie din Marea Neagră, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic, Marea Nordului și Marea Baltică, însumând o varietate semnificativă raportată la particularitățile bazinelor hidrografice, regimului mareic și caracteristicile meteorologice. Laboratoarele de Integrare LandSeaLot vor crea sinergii cu infrastructurile de cercetare pan-europene DANUBIUS-RI, JERICO-RI și ICOS-ERIC, precum și cu toate comunitățile interesate pentru consolidarea capacității de observație. Datele generate în Laboratoarele de Integrare LandSeaLot vor fi puse la dispoziție conform principiilor FAIR prin intermediul EMODnet și se vor dezvolta soluții de interoperabilitate pentru fluxurile de date internaționale existente.

  • Crearea unei strategii de observare integrată, optimizată și robustă a interfeței uscat-mare, implicând toate comunitățile interesate.
  • Îmbunătățirea capacităților de măsurare in situ, de observație satelitară și de modelare numerică pentru a diminua discrepanțele dintre modelele numerice și măsurători, precum și integrarea datelor din modele numerice, măsurători in situ și observații satelitare.
  • Creșterea numărului de măsurători in situ prin utilizarea de senzori cu cost redus.
  • Achiziția de noi date de observație şi generarea de produse informaționale integrate, care vor fi făcute accesibile conform principiilor FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, and Reproducible / Uşor de Găsit, Accesibile, Interoperabile și Reproducibile) și integrarea lor în inițiative europene precum EMODnet și serviciile Copernicus, dar și în componenta de observație a Digital Twin of the Ocean al Europei (inițiativa europeană de dezvoltare a unei replici digitale a sistemelor și proceselor din oceane).

 

Parteneri:

HELMHOLTZ-ZENTRUM HEREON GMBH (Germania) INSTITUT FRANCAIS DE RECHERCHE POUR L'EXPLOITATION DE LA MER (Franța) INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU GEOLOGIE SI GEOECOLOGIE MARINA-GEOECOMAR (România) COVARTEC AS (Norvegia) MARIENE INFORMATIE SERVICE MARIS BV (Olanda) SVERIGES METEOROLOGISKA OCH HYDROLOGISKA INSTITUT (Suedia) CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE (Italia) HELLENIC CENTRE FOR MARINE RESEARCH (Grecia) NORCE NORWEGIAN RESEARCH CENTRE AS (Norvegia) UNIVERSITE DE LIEGE (Belgia) TRANSEUROPE MARINAS (Franța) +ATLANTIC ASSOCIACAO PARA UM LABORATORIO COLABORATIVO DO ATLANTICO (Portugalia) SEASCAPE BELGIUM (Belgia) ETT SPA (Italia) BROCKMANN CONSULT GMBH (Germania) SUOMEN YMPARISTOKESKUS (Finlanda) CENTRE NATIONAL DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE CNRS (Franța) THE UNIVERSITY OF STIRLING (Regatul Unit al Marii Britanii) PLYMOUTH MARINE LABORATORY LIMITED (Regatul Unit al Marii Britanii)

Pin It on Pinterest