Proiecte

MARCO-BOLO: Observații pe termen lung privind biodiversitatea marină costieră

Acronim: MARCO-BOLO
Responsabil: Dr. Mihaela Mureșan, CSII
Coordonator: GeoEcoMar
Beneficiar: GeoEcoMar
Finanțator: UEFISCDI
Schema de finanțare: PN-IV-P8-8.1-PRE-HE-ORG-2023-0108
Durata: 12 luni
Data începerii: 12.01.2024
Data finalizării: 31.12.2024

MARCO-BOLO: Observații pe termen lung privind biodiversitatea marină costieră

Acronim: MARCO-BOLO

Pentru a răspunde provocărilor moderne privind pierderea biodiversităţii şi degradarea ecosistemelor Mării Negre, proiectul propune abordarea tehnicilor moleculare de detectare rapidă şi identificare a speciilor, în contextul în care, în momentul de faţă, se fac eforturi susţinute la nivel global pentru utilizarea acestora în cercetarea biodiversităţii. Spre deosebire de clasica identificare taxonomică, care se bazează pe caracterele morfologice ale speciilor, cartarea genetică „Barcoding” și eDNA folosesc markeri genetici. Pe plan mondial, numărul speciilor marine al căror genom a fost secvenţiat este de numai 190, în timp ce proporţia celor din Marea Neagră, este de sub 0.1% din totalul celor peste 2000 de specii existente.

Proiectul cadrează cu obiectivele Directivei Cadru Strategia Marină (2008/56/CE) implementate în România (OUG 71/2020), Strategia naţională şi Planul de acţiune pentru conservarea biodiversităţii 2014 – 2020, precum şi cu Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030, care prevăd atingerea ţintelor privind Starea Ecologică Bună a ecosistemelor Mării Negre, precum şi redresarea biodiversităţii până în 2030 („până în 2030, biodiversitatea Europei se va afla pe calea redresării”).

Obiectivul principal al proiectului este evaluarea biodiversității Mării Negre, prin abordarea tehnicilor moleculare de detectare rapidă și identificare a speciilor, în contextul în care, în momentul de față, riscurile pentru pierderea acestora și degradarea habitatelor lor sunt tot mai mari, ca urmare a impactului antropic și a schimbărilor climatice.

Rezultate estimate

– izolarea ADN total pentru analiza markerilor genetici specifici pentru diverse grupe de phytoplankton, nevertebrate și pești

– secvențierea genomică și introducerea acestora în bazele de date internaționale și crearea librăriei de secvențe pentru Marea Neagră.

–  identificarea moleculară a speciilor care trăiesc în Marea Neagră

 

Parteneri:

Pin It on Pinterest