Proiecte

ERANET-JPI-OCEANS-Caracterizarea zgomotului maritim în diferite bazine europene și impactul acestuia asupra deuterostomienilor

Acronim: DeuteroNoise
Responsabil: Dr. Adrian Teaca, CSI
Coordonator: Lucia Manni, University of Padua (Italy)
Beneficiar: GeoEcoMar
Finanțator: Program 5.8 - European and INternational Cooperation, subprogram 5.8.1 - Horizon Europe, ERANET
Schema de finanțare: ERANET
Durata: 27 de luni

ERANET-JPI-OCEANS-Caracterizarea zgomotului maritim în diferite bazine europene și impactul acestuia asupra deuterostomienilor

Acronim: DeuteroNoise

Dintre sursele de zgomot, traficul maritim ar putea influenta cel mai mult bunăstarea animalelor, deși impactul său este puțin cunoscut în multe bazine maritime europene. Până în prezent, studiile s-au concentrat aproape exclusiv asupra vertebratelor, în care zgomotul implică celulele mecanoreceptoare ale urechii și poate provoca tulburări de auz sau surditate. Celule omoloage au fost descoperite la tunicate, nevertebrate marine strâns legate de vertebrate, deschizând astfel întrebarea asupra capacității tunicatelor de a simți și de a fi afectate de zgomot. Mecanoreceptorii tunicatelor simt undele sonore și mișcarea particulelor și sunt ținte previzibile ale poluării fonice. Proiectul DeuteroNoise își propune să caracterizeze poluarea fonică cauzată de traficul maritim (folosind și simulări) în situri pilot din Adriatică de Nord, Laguna Veneției, Marea Nordului, Marea Neagră și țărmul Barcelonei și să testeze efectele acesteia asupra comportamentului, sistemului nervos și organelor senzoriale, sistemului imunitar și rezistența nevertebratelor marine care sunt strâns legate de vertebrate (deuterostomieni): hemicordate, echinoderme, cefalocordate și tunicate. Aceste animale sunt comune în mările europene și acoperă diferite niveluri ale rețelei trofice, de la holoplancton-meroplancton până la consumatorii primari sesili sau sedentari. Nivelul de zgomot va fi detectat in situ și simulat în laborator. Un studiu comportamental, morfologic și genetic va fi efectuat pe organismele colectate din zone poluate vs nepoluate. Mai mult, animalele vor fi expuse la zgomot în condiții controlate de laborator pentru a verifica efectul acestuia asupra stadiilor larvare, juvenile și adulte la nivel individual și de-a lungul generațiilor. Studiile comparative ne vor permite: evidențierea cauzelor poluării fonice în diferitele bazine; determinarea modului în care speciile reacționează la zgomot; identificarea modificărilor genetice și morfologice; prezicerea sensibilități animalelor care nu pot fi studiate în laborator sau in situ; prezicerea poluării fonice și stabilirea celor mai bune practici pentru a atinge starea bună de mediu a bazinelor europene.

DeuteroNoise este un proiect internațional interdisciplinar al cărui scop principal este de a contribui la atingerea SEB al mărilor și oceanelor europene, în cadrul Descriptorului 11 al DCSM, prin caracterizarea poluării fonice cauzate de traficul maritim în situri pilot (Adriatica de Nord, Laguna Veneției, țărmul Barcelonei, Marea Nordului și Marea Neagră) și testarea efectelor acesteia asupra comportamentului animalelor, asupra sistemului nervos și asupra organelor senzoriale, asupra sistemului imunitar și asupra rezilienței deuterostomienilor.

Pentru a atinge acest obiectiv, consorțiul format dintr-o echipă de cercetători cu experiență interdisciplinară, va realiza o analiză sintetică a nivelului de zgomot cauzat de traficul maritim în siturile selectate și va analiza din diferite puncte de vedere mai multe specii de nevertebrate relevante din punct de vedere ecologic. Informațiile și datele generate în acest proiect vor contribui la construirea de legături matematice sub forma unui model multiscale, capabil să simuleze poluarea fonică și să ghideze politicile decizionale pentru a ajunge la SEB.

Pachetele de lucru (WP) cu obiective și sarcini specifice vor fi dedicate dezvoltării distinctive a unei abordări holistice prin combinarea datelor obținute din teren cu cele din laborator.

Rezultate estimate:

  • Obținerea datelor în colaborare cu partenerii străini privind zgomotul rezultat de traficul maritim din zonele poluate fonic și zonele nepoluate (ariile marine protejate).
  • Obținerea datelor de laborator, în colaborare cu partenerii străini, privind impactul zgomotului asupra modificărilor comportamentale ale nevertebratelor marine.
  • Harta stakeholderilor interesați.
  • Recomandări tehnice privind atenuarea zgomotului produs de traficul maritim.
  • Implicarea părților interesate în procesul de luare a deciziilor cu privire la măsurile de atenuare a zgomotului necesare pentru a ajunge la SEB (D11) al bazinelor marine europene.

 

 

Parteneri:

• The National Institute for Research and Development on Marine Geology and Geo-ecology – GeoEcoMar, Romania • Anton Dohrn Zoological Station, Italy • La Salle - Ramon Llull University, Spain • University of Milano-Bicocca, Italy • University of Barcelona, Spain • University of Bergen, Norway

Pin It on Pinterest