Proiecte

MONOCLE: Multiscale Observation Networks for Optical monitoring of Coastal waters, Lakes and Estuaries

Acronim: MONOCLE
Responsabil: Dr. Albert Scrieciu, CS II
Coordonator: Plymouth Marine Laboratory (PML)
Finanțator: Comisia Europeană
Schema de finanțare: H2020
Durata: 48 luni
Data începerii: 01.02.2018
Data finalizării: 31.01.2022

MONOCLE: Multiscale Observation Networks for Optical monitoring of Coastal waters, Lakes and Estuaries

Acronim: MONOCLE

Proiectul MONOCLE reunește 12 organizații din Europa și Africa în vederea dezvoltării soluțiilor durabile pentru monitorizarea calității apelor de suprafață prin măsurători ale caracteristicilor lor optice. Proiectul folosește o combinație de măsurători satelitare, balize, bărci, drone și dispozitive portabile. Instrumentele de teren variază de la sisteme automate extrem de precise, folosite mai ales de cercetători, până la soluții ce implică senzori cu costuri reduse, soluții care pot fi accesate și operate și de către reprezentanții publicului larg.

  • Obiectivul principal al proiectului MONOCLE este acela de a realiza o integrare mai eficientă a măsurătorilor in-situ cu datele satelitare, în scopul unei bune evaluări a calității apei;
  • Dezvoltarea unei serii de senzori optici, care să asigure o acuratețe cât mai ridicată a măsurătorilor în teren, cât și dezvoltarea de tehnologii alternative cu costuri foarte reduse, care vor face parte dintr-o rețea amplă, ce poate fi utilizată în programele de monitorizare naționale de către specialiști și de către cetățeni. Acesta este aspectul inovativ al proiectului – implicarea cetățenilor în monitorizarea calității mediului, și, în particular, în monitorizarea apelor de suprafață.

Parteneri:

UNIVERSITEIT LEIDEN (UL), VLAAMSE INSTELLING VOOR TECHNOLOGISCH ONDERZOEK N.V. (VITO), The University of Stirling (U STIRLING), AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DEINVESTIGACIONES CIENTIFICAS (CSIC), Consevation Education and Research Trust (CERT), TANZANIA FISHERIES RESEARCH INSTITUTE (TAFIRI), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină- GeoEcoMar, ,WATER INSIGHT BV (WI), DRONEGRID BVBA (DroneGrid bvba), SCHMIDT NORBERT CARL (DDQ), PEAK DESIGN LIMITED (Peak Design Ltd)

Pin It on Pinterest