Proiecte

AMBIACVA: Cercetare de excelenţă pentru evidenţierea schimbărilor ambientale şi biotice în sistemele acvatice vechi si actuale

Acronim: AMBIACVA
Responsabil: Dr. Ing. Habil. Mihaela-Carmen Melinte, CSI
Coordonator: GeoEcoMar
Beneficiar: GeoEcoMar
Finanțator: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
Schema de finanțare: Programul 1 - Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 – Performanță instituțională – Proiecte de dezvoltare instituțională – Proiecte de finanțare a excelenței în CDI, PNCDI III, Contract nr. 23PFE/30.12.2021
Durata: 30 de luni
Data începerii: 30.12.2021
Data finalizării: 16.06.2024

AMBIACVA: Cercetare de excelenţă pentru evidenţierea schimbărilor ambientale şi biotice în sistemele acvatice vechi si actuale

Acronim: AMBIACVA

În cadrul acestui proiect, se are în vedere, pe lângă implementarea unor mecanisme de consolidare pentru direcțiile de cercetare tradiționale ale INCD GeoEcoMar, prevăzute în Strategia de dezvoltare instituțională, stimularea apariției de direcții şi tematici de cercetare noi, domenii care să răspundă provocărilor actuale la nivel global și să utilizeze noile tehnologii puse în prezent la dispoziția cercetătorilor, astfel:

  • dezvoltarea echilibrată a personalului de CDI cu echipe de specialiști ai INCD GeoEcoMar, în domeniile legate de direcția principală de cercetare-dezvoltare-inovare a institutului, Studiul sistemelor vechi și actuale marine-costiere-deltaice și fluviale;
  • dezvoltarea procesului de specializare pe subdomenii restrânse geologice, ecologice, biologice, geochimice și geofizice, în paralel cu pregătirea pe domenii interdisciplinare (inclusiv managementul inovării, marketingul cercetării, proprietatea intelectuală);
  • specializări pentru realizarea de analize multidisciplinare ale poluanților emergenți în sistemul Dunăre – Delta Dunării – Marea Neagră (ex. microplastice, substanțe cu impact nociv asupra organismelor);
  • dezvoltarea activității de inovare, prin realizarea de invenții referitoare la dispozitive, echipamente și metode, utile în diverse direcții de cercetare ale institutului, ex: seismoacustică, magnetometrie, gravimetrie, mineralogie, studii paleontologice, sedimentologie, poluarea în zona costieră, deltaică și fluvială, geoarheologie;
  • aprofundarea conceptului de protecție ”verde” contra inundațiilor și/sau eroziunii;
  • dezvoltarea cercetării în analiza bioinformatică, cu aplicații în biologie moleculară și Environmental DNA (eDNA) în scopul investigării comunităților acvatice;
  • specializări în investigații integrate în domeniile geologie, geofizică și biogeochimie pentru analiza proceselor și fenomenelor care au loc în partea abisală a Mării Negre;
  • extinderea studiilor de arheogeofizică în domeniul submarin;
  • deoarece în INCD GeoEcoMar se achiziționează prin activitățile specifice un număr mare de date, este necesară analiza fluxurilor mari de date; de aceea, se vor perfecționa cunoștințele în următoarele domenii:
    • metode de ordonare și obținere de informații statistice;
    • evaluarea calității datelor;
    • gestionare goluri in date;
    • operațiuni de grupare date;
    • metode aplicabile datelor de tip dată calendaristică.

INCD GeoEcoMar se va angaja în cooperarea și competiția globală în domeniul C-D, prin creșterea performanțelor în domeniul de activitate, geo-ecologia sistemelor acvatice – marine, costiere, deltaice, și fluviale vechi și actuale,  la nivelul departamentelor și colectivelor de cercetare, având ca rezultate:

  • Recrutarea și perfecționarea resurselor umane. Prioritate absolută, recrutarea și perfecționarea de tineri este strict necesară pentru asigurarea schimbului de  generații în cadrul institutului în toate compartimentele. Se are în vedere aplicarea sistemului de salarizare care promovează munca și eficiența (pontajele pe proiectele de diferite tipuri, sistem implementat în INCD GeoEcoMar). Tinerii cercetători vor urma stagii de perfecționare pentru înțelegerea unor noi metode în domeniile științifice abordate.
  • Creșterea capacității de cercetare-dezvoltare și a gradului de utilizare a infrastructurii de CD. Deschiderea spre consorțiile de infrastructuri de cercetare pan-europene specifice va promova creșterea comunității de utilizatori ai infrastructurilor INCD GeoEcoMar, alături de creșterea implicării propriului personal de C-D printr-un număr mai ridicat de proiecte de cercetare. Va fi intensificată utilizarea datelor obținute prin EMSO ERIC (inclusiv componenta românească). Implicarea mai mare a acestor infrastructuri în proiectele de transfer tehnologic/colaborare și consultanță cu beneficiari privați este un alt un obiectiv important. Pregătirea pentru viitoarele competiții pe tematica DANUBIUS-RI este un obiectiv major.
  • Introducerea de noi metode de cercetare, cerute de piață și utile nu doar cercetării, ci și industriei, mediului academic, dar și mediului privat (ex., laboratoare pentru analiza microplasticelor în mediu acvatic, laboratoare de izotopi, microbiologie, secvenţiere ARN și ADN pentru diverse organisme acvatice).
  • Accentuarea transferului tehnologic și valorificarea rezultatelor cercetării. Creșterea și diversificarea numărului partenerilor privați și a clienților din administrația publică sunt obiective de prim rang pentru institut. Intrarea în clustere active, care vor promova colaborarea între mediile public – privat va sprijini implementarea acestor obiective, alături de măsurile prevăzute la punctul anterior. Soluția optimă pentru stimularea inovării și transferului tehnologic este aderarea la Clusterele care sunt în pregătire pentru utilizarea optimă a oportunităților oferite de către viitorul DANUBIUS-RI (membri ai clusterului DANUBIUS Danube – Danube Delta – Black Sea – cu sediul la Constanța, rol de coordonator la clusterul DANUBIUS București). Este însă necesară și elaborarea unui plan detaliat de individualizare și rezolvare a problemelor legate de Drepturile de Proprietate Intelectuală, precum și modalitatea de respectare a acestora – atât în colaborarea cu administrațiile locale și naționale, cât și cu partenerii privați. Implementarea acestui plan va contribui și la consolidarea situației financiare, prin prisma redevențelor ce se vor încasa.
  • Creșterea producției științifice, inclusiv a numărului articolelor publicate în reviste indexate în WoS (mai ales a celor situate în primul sfert al indexării), a numărului de articole din publicații indexate SCOPUS și Google Scholar, precum și a participărilor la conferințe, cu precădere internaționale de prim rang (incluse în WOS și SCOPUS). Se va relua procesul de indexare WoS a revistei institutului Geo-Eco-Marina (în prezent indexată SCOPUS).
  • GeoEcoMar va fi prezent la marile târguri și expoziții de profil, naționale și internaționale, dar va căuta să fie mai activ și la manifestări organizate de către comunitățile locale din zonele clasice de studiu (ex. în Delta Dunării, zona costieră a Mării Negre).
  • Vizibilitatea GeoEcoMar va crește și prin mai buna comunicare cu mass media, atât națională cât și internațională, dar și prin prezența mai activă în mediile de socializare online (activitate mai intensă a paginii de Facebook, a contului de Twitter, a contului Research Gate, etc.). Va fi de asemenea întărită conexiunea cu școlile, dar și analizată oportunitatea demarării unor proiecte de tip Citizen Science, pentru început în colaborare cu partenerii europeni, pentru mai buna diseminare a activităților institutului în rândul publicului larg, inclusiv implicarea în activitățile școlare de tip „școala altfel”.
  • Creșterea ponderii fondurilor extrabugetare în veniturile INCD. Asigurarea unei surse de finanțare diversificate a fost și reprezintă cheia menținerii GeoEcoMar în poziții fruntașe în perioadele mai dificile din punct de vedere financiar, iar această strategie va fi continuată. Vor fi încurajate participările în cât mai multe consorții de cercetare europene și vor fi continuate și extinse colaborările cu mediul privat și administrațiile locale și naționale. Va fi încurajată participarea masivă a cercetătorilor din GeoEcoMar în competițiile deschise la nivel național, prin depunerea de proiecte multidisciplinare.
  • Îmbunătățirea infrastructurii în GeoEcoMar pentru a identifica necesarul real de echipamente IT care poate fi utilizat în condiții optime, precum și eventuale redundanțe, inclusiv soluții pentru creșterea capacității de computing. Se vor dezvolta sistemele de cloud computing. Intranetul GeoEcoMar, lansat acum câțiva ani, se va extinde la toate nivelele de management și comunicare internă în institut.
  • Accesarea altor categorii de proiecte/contracte, interne sau internaţionale, atât cu organisme de stat cât și din domeniul privat (ex. contracte directe cu mari companii din industria energetică, proiecte ale UNESCO, NATO, IAEA, etc.).
  • Lărgirea ariei de investigare a navei de cercetări marine Mare Nigrum, în vederea realizării de misiuni științifice, nu doar în Marea Neagră, ci și în Marea Mediterană şi alte bazine marine.
  • Sprijinirea organismelor guvernamentale în vederea atenuării tendințelor adverse din domeniul marin, atât din punct de vedere știinţific, cât și geopolitic.

 

Parteneri:

Pin It on Pinterest

Sari la conținut