Proiecte
Proiect suport de management pentru pregatirea Preparatory Phase – H2020 a Centrului International de Studii Avansate pentru sisteme rauri – mari
Responsabil: | Prof. Adrian Stănică, CS II |
Coordonator: | GeoEcoMar |
Finanțator: | Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI) |
Durata: | 3 luni |
Data începerii: | 15.04.2016 |
Data finalizării: | 15.07.2016 |
Proiect suport de management pentru pregatirea Preparatory Phase – H2020 a Centrului International de Studii Avansate pentru sisteme rauri – mari
Proiectul de infrastructura distribuita pan-europeana „Centrul International de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu – Mare” a ajuns – sub coordonarea Romaniei – intr-un punct important al maturitatii sale. Astfel, DANUBIUS-RI a primit statutul de proiect Fanion (Landmark) in Strategia UE pentru Regiunea Dunarii inca din anul 2013 si, mai ales, recent a fost acceptat ca proiect ESFRI.
Astfel, pe data de 10 martie 2016, la Amsterdam, odata cu lansarea Roadmap-ului ESFRI 2016, Proiectul de Infrastructura Pan- Europeana distribuita pentru Cercetari Avansate in Sisteme Fluviu – Mare DANUBIUS-RI a fost unul dintre cele 6 proiecte nou admise pe lista infrastructurilor pan-europene ESFRI. Aceasta includere pe lista ESFRI confirma, pe de o parte, importanta DANUBIUS-RI ca pol de stiinta, educatie si inovare si gradul sau de maturitate, dar pe de alta parte obliga la continuarea realizarii acestuia la standarde de excelenta stiintifica si intr-un ritm sustinut si alert. In urma includerii DANUBIUS-RI pe Roadmap-ul ESFRI 2016, Comisia Europeana (Directoratul General Cercetare Stiintifica si Inovare) a hotarat sa sprijine implementarea proiectului (dezvoltarea infrastructurii pan-europene) printr-un proiect suport dedicat (INFRADEV 2-2016).
DANUBIUS-RI este astfel primul proiect de infrastructura pan-europeana care aduce impreuna specialistii din toate domeniile relevante studierii mediilor dulcicole cu cei din domeniul marin. Proiectul este astfel si primul care acorda atentie deosebita proceselor din mediile de tranzitie (delte si estuare). Atat prin structura sa – cat si prin logica de functionare, DANUBIUS –RI va sprijini activitati de cercetare interdisciplinara care vor urmari fenomene din continuumul fluviu-mare – intr-un mod secvential care va incuraja interdisciplinaritatea (de la observatii, masuratori de teren, la analize, modelari si integrarea aspectelor naturale cu cele sociale si economice pentru realizarea planurilor de guvernanta). Prin aceste aspecte proiectul este unic atat in Europa cat si in lume.
- Susținerea activităților care trebuie desfășurate de către consorțiul DANUBIUS-RI pentru reluarea realizării acestei infrastructuri de cercetare pan-europene distribuite după includerea acesteia pe Roadmap-ul ESFRI 2016.
- Acest proiect susține atât realizarea propunerii de Faza Pregătitoare (Preparatory Phase), cât și întărirea poziției României în calitatea sa de coordonator al proiectului DANUBIUS-RI.
- Armonizarea abordării naționale astfel încât să se răspundă cerințelor de trans-disciplinaritate definite ca principiu de baza pentru activitatea CD a DANUBIUS-RI.
- Efectuarea unui “audit al competențelor naționale”, care să identifice, catalogheze și să centralizeze informațiile legate de competențele existente la nivel național în ariile de expertiză și domeniile de activitate ale centrului DANUBIUS-RI. Acestea includ centre de cercetare și infrastructura existentă la nivel național în aceste centre, identificarea direcțiilor care nu sunt dezvoltate la nivel național, dar care sunt incluse în planul științific/ planul de dezvoltare al DANUBIUS-RI. De asemenea, ca rezultat al acestor activitati se vor defini așa numitele “competențe de bază – core competencies” ale rețelei naționale afiliate DANUBIUS-RI.