Acest site nu mai este actualizat. Pentru a deschide site-ul nou urmăriți linkul de mai jos.
This site is no longer updated. To open the new site please click here: geoecomar.ro
Choose language: English
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina
 

Evenimente - 2012

  • 14.12.2012 - Conferinta TEN ECOPORT - Transnational ENhancement of ECOPORT8 network

    În data de 7 decembrie 2012 a avut loc la Bari, Italia, conferința de lansare a proiectului “TEN ECOPORT - Transnational ENhancement of ECOPORT8 network”. Proiectul, care se derulează pe o perioadă de 2 ani, este coordonat de Politehnica din Bari, Italia, iar INCD GeoEcoMar este partener, alături de alte 15 institute de cercetare și autorităti portuare.
    TEN ECOPORT - Transnational ENhancement of ECOPORT8 network este finanșat în cadrul Programului SEE, Axa Prioritară: Protection and improvement of the environment, având un buget total de 2,284,282.00 EUR, din care GeoEcoMar beneficiază de 109,600.100 EUR (85% fonduri ERDF, 13% fonduri cofinanțare MDRT și 2% cofinanțare GeoEcoMar).
    Proiectul îsi propune crearea unei platforme de dialog atât între autoritătile portuare la nivel european, cât și între acestea și operatorii portuari, în scopul îmbunătățirii activităților specifice și a performanței de mediu.
    În cadrul evenimentului de lansare a fost subliniată importanța rolului programului SEE pentru cooperarea țărilor din Sud-Estul Europei pe de o parte, și continuarea obiectivelor proiectului ECOPORT8 prin noul proiect TEN ECOPORT, pe de altă parte.

  • 05.12.2012 - MARINEGEOHAZARD - primul sistem de avertizare în timp real pentru geohazarde marine în Marea Neagră
    Cursul tematic “MARINEGEOHAZARD – primul sistem de avertizare în timp real pentru geohazarde marine în Marea Neagră” va avea loc joi, 6 decembrie 2012, ora 16.00, la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universităţii din Bucureşti, Amfiteatrul PA. Prezentarea este susținută de Dr.Ing Gheorghe Oaie, Director General INCD GeoEcoMar și manager al proiectului “MARINEGEOHAZARD - Elaborarea și implementarea componentelor cheie ale sistemului de avertizare în timp real pentru geohazarde marine de risc pentru zona de coastă româno-bulgară a Mării Negre”.

    Cursul tematic face parte din activitățile de informare și comunicare prevăzute în cadrul acestui proiect, propunându-și să contribuie la creșterea nivelului de conștientizare în ceea ce privește riscul producerii de geohazarde marine în Marea Neagră și posibilitatea avertizării în timp real asupra acestui fenomen.

    Scopul proiectului MARINEGEOHAZARD constă în implementarea unui sistem integrat de avertizare în timp-real la producerea unor geohazarde în domeniul marin (cutremure submarine, alunecări, valuri extreme, etc.), cu efecte potenţial periculoase pentru zona de coastă a României şi Bulgariei, precum şi în îmbunătăţirea capacităţii regionale de evaluare şi notificare a efectelor geohazardelor marine naturale. Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007 – 2013 și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondurile de Dezvoltare Regională.

  • 03.12.2012 - Al III-lea Workshop dedicat elaborarii Cartii Albe a Centrului International de Studii Avansate pentru Sistemul Dunare - Delta Dunarii - Marea Neagra a avut loc, în perioada 24-25 noiembrie 2012, la sediul din București al INCD GeoEcoMar.

    În timpul workshop-ului, experții internaționali participanți au analizat împreună cu partenerii români cea de a șasea versiune a Cărții Albe și au contribuit cu o serie de sugestii constructive la viitoarea versiune care va putea fi considerată drept finală. Cu această ocazie au fost dezbătuți și pașii viitori, care vor trebui urmați pentru crearea Centrului, atât pe drumul spre statutul de infrastructură pan-europeană de cercetare în domeniul mediului pe lista ESFRI, cât și pe calea spre un proiect major la fonduri structurale.

    Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sistemul Dunăre – Delata Dunării – Marea Neagră va fi înființat în cadrul Pilonului trei al Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, “Construind prosperitatea în regiunea Dunării”, una dintre principalele acțiuni referindu-se la “întărirea capacității infrastructurii de cercetare”. Crearea Centrului va sprijini cercetarea fundamentală și aplicată, integrată, multidisciplinară, orientată către managementul zonelor umede și al macro-sistemelor de tip fluviu - deltă -  mare.

  • 22.11.2012 - Nou! - Concursuri angajari la GeoEcoMar

    1. Director sucursala
    2. Alte posturi


  • 13.11.2012 - Medii acvatice

    INCD GeoEcoMar organizează miercuri, 14 noiembrie 2012, la sediul său din strada Dimitrie Onciul, nr. 23 – 25, sector 2, București, atelierul de lucru și seminarul tematic “Medii acvatice. Noi metode de probare și măsurători in situ. Noi tehnici de măsurare a parametrilor de mediu”.
    Manifestarea face parte din proiectul  “Opțiuni pentru prevenirea poluării apelor din zonele turistice și costiere: aplicație la zona din fața Deltei Dunării” – WAPCOAST - Black Sea ERA.NET.
    În cadrul proiectului o activitate importantă este aceea de informare, instruire și consultare a persoanelor și organizațiilor interesate de tematica proiectului, urmărindu-se totodată și identificarea unor noi teme, domenii, metode și tehnici de cercetare, de interes pentru Marea Neagră.




  • 01.11.2012 - Conferinţa anuală a Societăţii Geologice a României (SGR)

    Societatea Geologică a României împreună cu Facultatea de Geologie şi Geofizică, INCD GeoEcoMar, Bucharest Student Chapter al AAPG și Institutul Geologic al României organizează la Bucureşti, în data de 2 noiembrie 2012, Conferinţa anuală a Societăţii Geologice a României (SGR).
    Evenimentul  va avea loc la sediul Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 1.
    Lucrările conferinţei şi cele trei sesiuni ştiintifice se vor desfăşura în amfiteatrul PA. Sesiunea de postere va vea loc în sala PC.
    Comunicările ştiinţifice se vor desfăşura în trei sesiuni paralele şi vor fi grupate pe următoarele domenii de specialitate:
    1. Mineralogie, Petrologie, Geochimie
    2. Sedimentologie şi Hidrologie
    3. Geofizică, Tectonica şi Geologie Regională
    4. Geologie ambientală si Paleobiodiversitate
    În cadrul conferinței  se vor acorda premii și diplome:
    - Premiul Gheorghe Murgeanu pentru sedimentologie, diplome SGR pentru activitatea din anul 2011.
    Conferinta va fi urmată în zilele de 3-4 noiembrie de o excursie de teren in Dobrogea.

 

  • 03.10.2012 - Omagiu adus marelui academician și profesor Gheorghe Murgeanu
    Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină - INCD GeoEcoMar are deosebită plăcere de a aduce un omagiu marelui academician și profesor, Gheorghe Murgeanu, prin ridicarea unui bust din bronz în memoria celui care a fost inițiatorul școlii românești de sedimentologie și de geologie marină. Dezvelirea bustului marelui savant român a avut loc miercuri, 3 octombrie, orele 11.00, la sediul INCD GeoEcoMar din Str. Dimitrie Onciul nr. 23-25, sector 2, București.

 

  • 28.09.2012 - Black Sea Joint Regional Research Centre for Mitigation and Adaptation to the Global Changes Impact - Al II-lea Workshop international - MAREAS
    INCD GEOECOMAR, alaturi de partenerii sai: IO-BAS, WEFRI, ONU, MHI-NASU, IO-RAS, va participa la cel de-al doilea Workshop International de Consultare din cadrul proiectului “MAREAS” - Black Sea Joint Regional Research Centre for Mitigation and Adaptation to the Global Changes Impact. Evenimentul este organizat de TUBITAK Marmara Research Center, Earth and Marine Sciences Research Institute - Turkey pe data de 8 octombrie 2012, la Hotel DOUBLE TREE By Hilton in Istanbul, Turcia. Proiectul este finantat din bugetul programului operational comun de Cooperare în Bazinul Mării Negre si este coordonat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar.

  • 28.09.2012 - "Captarea și Stocarea Carbonului (CSC): o tehnologie-cheie pentru o economie europeană cu emisii scăzute de dioxid de carbon" - Workshop international
    Pe 6 septembrie 2012 a avut loc la București workshop-ul internațional "Captarea și Stocarea Carbonului (CSC): o tehnologie-cheie pentru o economie europeană cu emisii scăzute de dioxid de carbon". Evenimentul a fost inițiat de către Zero Emissions Platform (ZEP), Global CCS Institute (GCCSI), Bellona Europa și organizat de Platforma Europeană de Dezvoltare, sub auspiciile Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri.
    Pentru mai multe informații, accesați: http://www.zeroemissionsplatform.eu/events/details/222-ccs-in-romania.html


  • 27.09.2012 - RCMNS Interim Colloquium Bucharest (România), Paratethys-Mediterranean Interactions: Environmental Crises during the Neogene. În perioada 27-28 Septembrie 2012, va avea loc la Sala de conferințe a Casei Universitarilor.
    Evenimentul este organizat de Departamentul de Geologie din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică, Universitatea din București și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină - GeoEcoMar.
    La eveniment vor participa în jur de 100 de cercetători (din care 50 din străinătate) care activează în domeniul geoștiințelor. Colocviul este dedicat prezentării ultimelor date privind principalele evenimente geologice, paleogeografice, paleobiologice care au avut loc în ultimii 20 de milioane de ani.
    Se pune accent pe interacțiunile dintre principalele bazine acvatice: Marea Mediterană, Marea Neagră și Marea Caspică și implicațiile paleo-climatice.
    RCMNS - Regional Committee on Mediterranean Neogene Stratigraphy - este parte integrantă  a ICS (International Comission of Stratigraphy), subcomisia Neogene Stratigraphy și include peste 1500 de cercetători în domeniu, din aproximativ 36 de țări.
    Manifestarea științifica va fi urmată de o excursie geologică de două zile în zona Slanic Prahova și Valea Buzăului (29 si 30.09. 2012).
    Pentru mai multe informații, accesați site-ul evenimentului: www.departamentgeologie.ro

 

  • 26.09.2012 - Workshop exploratoriu : Cercetare transdisciplinară - idei pentru cazul științific al viitorului Centru Internațional de Studii Avansate Fluvii - Delte - Mări axat pe sistemul Dunăre - Deltă - Marea Neagră
    În perioada 26 – 27 septembrie, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar organizează la sediul său din str. Dimitrie Onciul, nr.23-25, workshopul exploratoriu “Cercetare transdisciplinară - idei pentru cazul științific al viitorului Centru Internațional de Studii Avansate Fluvii - Delte - Mări axat pe sistemul Dunăre - Deltă - Marea Neagră”, eveniment din cadrul conferinţei "Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România".
  •  

    • 26.09.2012 - Conferinta "Diaspora in Cercetarea Stiintifica  si Invatamantul Superior din Romania", Bucuresti, 25-28 Septembrie 2012
      Conferinta se va deschide oficial pe data de 25 septembrie si se va desfasura pe durata a trei zile. Primele doua zile, 26 si 27 septembrie, vor fi dedicate sesiunilor paralele pe domenii de competenta, in zone de deschidere in care exista potential si expertiza romaneasca, cat si pe subiecte de interes legate de inovare si competitivitatea Romaniei. Se au in vedere domeniii precum chimia, fizica, matematica, ingineria, stiintele socio-umane si economice, biologia, stiinta mediului, medicina, biotehnologiile, arta si arhitectura, agricultura si siguranta alimentara, comunicarea stiintei, managementul inovarii cat si teme interdisciplinare. Ziua a treia, 28 septembrie, cand in Europa se sarbatoreste "Noaptea Cercetatorilor", este rezervata intalnirii in plen a participantilor. Dupa sesiunea finala a conferintei, invitatii vor putea participa la evenimentele organizate pentru "Noaptea Cercetatorilor" - legatura
    •  

      • 06.08.2012 - Dr. Doncho KARASTANEV - interviu in newsletter-ul nr.5/iulie 2012 - MARINEGEOHAZARD
        Intrebare: Ca geolog, cum aţi caracteriza, din punctul de vedere al hazardului seismic, litoralul bulgar al Mării Negre?
        Răspuns: Pe scurt, procesele care constituie hazardul geologic sunt acele procese care au loc într-un mediu geologic şi prezintă potențiale riscuri pentru populație. În mod special, zona de coastă bulgară a Mării Negre prezintă structuri geologice şi tectonice complexe şi diverse, diferite tipuri geomor- fologice de relief, o multitudine de zone faliate şi diverse probleme legate de ingineria geologică şi hidrologică. Prezinta o seismici- tate ridicata, multe alunecări de teren, abraziune intensă. De asemenea, există date istorice care confirmă producerea de fenomene tsunami.
      • Articolul complet (pag.3)

      • 08.05.2012 - Institutul  Național de Cercetare şi Dezvoltare pentru Geologie și GeoEcologie Marină – GeoEcoMar a găzduit  în perioada 4-5 iunie 2012, la sucursala sa din Constanţa, lansarea proiectului MAREAS - Black Sea Joint Regional Research Centre for Mitigation and Adaptation to the Global Changes Impact.
      • Comunicatul de presa

        • 08.05.2012 - Expozitia "Dobrogea, între pământ şi mare, amprenta timpului şi a omului” - 18 mai -15 iulie 2012
          Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar, în calitate de co-organizator, are plăcerea să anunţe deschiderea expoziţiei „Dobrogea, între pământ şi mare, amprenta timpului şi a omului”, un eveniment multiplu organizat sub egida Ambasadei Franţei în România.

          Expoziţia, care se va desfăşura în perioada 18 mai – 15 iulie 2012 şi care va fi găzduită de Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Ţăranului Român, prezintă rezultatele îndelungatei cooperări franco-române în domeniul ştiinţelor pământului, evoluţiei biodiversităţii şi arheologiei.
        •  

        • 08.05.2012 - Al II-lea workshop internaţional al proiectului SEDI.PORT.SIL „Recuperarea sedimentelor dragate din portul Ravena si extragerea siliciului purificat” - 9-10 mai 2012


          Mai multe detalii despre proiect şi despre workshop sunt disponibile pe site-ul proiectului www.lifesediportsil.eu .


        • 26.04.2012 - Al II-lea workshop internaţional al proiectului SEDI.PORT.SIL „Recuperarea sedimentelor dragate din portul Ravena si extragerea siliciului purificat”
          Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar, în calitate de beneficiar asociat, împreună cu MED Ingegneria, coordonator, organizează, în perioada 9-10 mai 2012, la Hotelul Milennium din Constanţa, cel de-al doilea workshop internaţional al proiectului SEDI.PORT.SIL „Recuperarea sedimentelor dragate din portul Ravena si extragerea siliciului purificat”.


         

        • 26.04.2012 - Colocviul International al Neogenului (RCMNS Interim Colloqium)

          Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar împreună cu Universitatea din Bucuresti, organizează în perioada 27 – 30 septembrie 2012, Colocviul Neogenului "Paratethys-Mediterranean Interactions: Environmental Crises during the Neogene".

          Prezentările vor avea loc în zilele de 27 şi 28 septembrie la Casa Universitarilor din Bucureşti, urmate de 2 zile de excursii (29-30 septembrie) în zona de curbură carpatică.

          Toate informaţiile referitoare la această manifestare sunt disponibile pe site-ul:
          http://www.departamentgeologie.ro/RCMNS-Bucharest2012/



        • 14.04.2012 - În perioada 9-10 mai 2012 va avea loc la Constanţa, la Hotelul Milennium, cel de-al doilea Workshop Internaţional al proiectului European SEDI.PORT.SIL – Recuperarea sedimentelor dragate din portul Ravenna şi extragerea siliciului purificat. Proiectul este finanţat prin intermediul Programului European al Directoratului General Mediu “LIFE+ Politici şi guvernare de mediu” şi co-finanţat de către Autoritatea Portuară din Ravenna.

        • 09.04.2012 - CONFERINTA: Geoconservarea: evoluţii şi provocări internaţionale
          Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar are plăcerea să vă invite miercuri, 11 aprilie 2012, între orele 14.00 – 16.00, la conferinţa pentru public Geoconservarea: evoluţii şi provocări internaţionale, susţinută de Prof. José Brilha. Manifestarea va avea loc la sediul central din Bucureşti, str. Dimitrie Onciul 23-25, sector 2, Bucureşti, în sala de conferinţe de la etajul 2.

  • 20.03.2012 - A 3-a editie a workshopului international "Promovarea CCS in Romania" (22-23 martie2012)
    Institutul de Studii şi Proiectări Energetice - ISPE, CO2 GeoNet - Franţa, CGS Europe, organism ştiinţific pan-european în domeniul stocării geologice a CO2, Asociaţia „Club CO2” împreună cu  Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar organizează în perioada 22-23 martie 2012, la Hotel Jiul din Craiova, cea de a III-a ediţie a Seminarului Internaţional “Promovarea CCS în România”.
    Seminarul îşi propune să evidenţieze, la nivelul comunităţii CCS internaţionale şi a factorilor interesaţi la nivel local, experienţa acumulată de România în acest domeniu şi progresele înregistrate, în ultimii 3 ani, în dezvoltarea tehnologiei CCS. Un obiectiv la fel de important al manifestării îl constituie asigurarea transferului de cunoştinţe şi a bunelor practici în domeniu, din partea statelor cu experienţă în implementarea tehnologiilor CCS.

    Temele propuse spre dezbatere în cadrul Seminarului Internaţional “Promovarea CCS în România” sunt:
    • Foaia de parcurs a UE 2050 în domeniul energiei – cu unele obiective destinate reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră;
    • Cadrul legislativ şi de reglementări – acţiuni la nivel guvernamental în vederea promovării tehnologiei CCS;
    • Cele mai bune practici în domeniul stocării geologice a CO2 ;
    • Proiectul demonstrativ GETICA CCS – un prim pas în promovarea tehnologiei CCS în România

    Mai multe detalii aici: Agenda evenimentului (Fisier PDF).

    • 14.03.2012 - MARINEGEOHAZARD, un sistem integrat de avertizare în timp real asupra geohazardelor marine, interviu realizat cu domnul dr. ing. Constantin IONESCU, Director general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Bucureşti, România. Interviul

    • 14.03.2012 - INCD GeoEcoMar este partener în proiectul PERSEUS
      Alături de 53 de instituţii din 21 de ţări, dintre care nouă ţări non-UE - din nordul Africii şi din regiunea Mării Negre -, INCD GeoEcoMar este partener în proiectul Perseus - “Cercetarea marină privind politicile ambientale în mările din sudul Europei”. Proiectul are un buget total de aproximativ 15 milioane de euro şi o perioadă de execuţie de patru ani. Perseus este finanţat în cadrul apelului OCEAN 2011 – 3, “Evaluarea şi prognozarea efectelor combinate ale presiunilor naturale şi antropice în Marea Mediterană şi Marea Neagră pentru mai buna lor administrare”, care se desfăşoară sub egida programului de finanţare europeană FP7. Mai mult

    • 14.03.2012 - MARINEGEOHAZARD, un proiect inovator pentru România şi Bulgaria; interviu cu dr. ing. Gheorghe OAIE, Director general al INCD GeoEcoMar. Interviul

     

     

    Pentru toate anunturile va rugam sa intrati aici: 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018